Veliki uspeh učenika iz Srbije na međunarodnom takmičenju The 3rd Romanian Master in Physics

U nedelju 3. marta 2013. su objavljeni zvanični rezultati na međunarodnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola 3. Romanian Master of Physics (RMP3) koje se održava u Bukureštu, Rumunija. Ekipa Srbije se prvi put takmiči na ovom prestižnom takmičenju i ostavrila je odličan uspeh. Svi naši učenici su osvojili medalje, i to:

1. Milan Krstajić, Matematička gimazija, Beograd, ZLATNA medalja
2. Emil Maid, Matematička gimazija, Beograd, SREBRNA medalja
3. Ilija Burić, Matematička gimazija, Beograd, SREBRNA medalja
4. Bojan Roško, Zaječarska gimnazija, BRONZANA medalja
5. Luka Bojović, Matematička gimazija, Beograd, BRONZANA medalja
6. Ljubica Vujović, Prva kragujevačka gimnazija, BRONZANA medalja

Ekipa Srbije na međunarodnom takmičenju The 3rd Romanian Master of Physics

Predstavnici Srbije na međunarodnom takmičenju The 3rd Romanian Master of Physics, sleva nadesno: Ivan Stanić (vođa ekipe), Dragan Savić (vozač), lokalna vodičica, Bojan Roško (takmičar), lokalna vodičica, Luka Bojović (takmičar), Milan Krstajić (takmičar), Ljubica Vujović (takmičar), Nenad Vukmirović (vođa ekipe), Ilija Burić (takmičar), Emil Maid (takmičar).

Vođe ekipe su bili dr Nenad Vukmirović iz Instituta za fiziku u Beogradu i mr Ivan Stanić iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Naši učenici su postigli izuzetan uspeh imajući u vidu da se prvi put takmiče na ovom međunarodnom takmičenju i da na takmičenju učestvuju skoro samo najbolje ekipe na svetu, a zadaci su veoma zahtevni i po koncepciju isti kao na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Velike čestitke svim našim učenicima, njihovim nastavnicima i ostalima zaslužnim za ovaj sjajan uspeh!

Na takmičenju učenici su rešavali sledeće zadatke:
Teorijski zadaci na srpskom jeziku
Eksperimentalni zadaci na srpskom jeziku
Rešenja teorijskih zadataka na engleskom jeziku
Rešenja eksperimentalnih zadataka na engleskom jeziku
Napomene:
1. Rešenje dela 2e u prvom eksperimentalnom zadatku nije tačno – uslov da je spoljašnji pritisak jednak kapilarnom pritisku treba zameniti uslovom da je razlika spoljašnjeg i unutrašnjeg pritiska jednaka kapilarnom pritisku.
2. Rezultati merenja u tabelama u drugom eksperimentalnom zadatku prijavljena u zvaničnom rešenju su značajno drugačija od rezultata merenja koji su naši učenici dobijali (i koja su im priznavana kao tačna). Konkretno, trebalo bi da u tabeli 1a u koloni H napon uvek opada sa vremenom po sličnom zakonu.

Raspored broja poena naših učenika po zadacima možete pogledati ovde.

Predstavnici Srbije za ovo takmičenje su izabrani na osnovu rezultata prošlogodišnjeg ciklusa takmičenja iz fizike učenika srednjih škola (u organizaciji Društva fizičara Srbije i Ministarstva prosvete i nauke) koji se završio Srpskom fizičkom olimpijadom, održanom od 26-27. maja 2012. godine.

Ovaj unos je objavljen pod Obaveštenja. Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.