Велики успех ученика из Србије на међународном такмичењу The 3rd Romanian Master in Physics

У недељу 3. марта 2013. су објављени званични резултати на међународном такмичењу из физике за ученике средњих школа 3. Romanian Master of Physics (RMP3) које се одржава у Букурешту, Румунија. Екипа Србије се први пут такмичи на овом престижном такмичењу и оставрила је одличан успех. Сви наши ученици су освојили медаље, и то:

1. Милан Крстајић, Математичка гимазија, Београд, ЗЛАТНА медаља
2. Емил Маид, Математичка гимазија, Београд, СРЕБРНА медаља
3. Илија Бурић, Математичка гимазија, Београд, СРЕБРНА медаља
4. Бојан Рошко, Зајечарска гимназија, БРОНЗАНА медаља
5. Лука Бојовић, Математичка гимазија, Београд, БРОНЗАНА медаља
6. Љубица Вујовић, Прва крагујевачка гимназија, БРОНЗАНА медаља

Екипа Србије на међународном такмичењу The 3rd Romanian Master of Physics

Представници Србије на међународном такмичењу The 3rd Romanian Master of Physics, слева надесно: Иван Станић (вођа екипе), Драган Савић (возач), локална водичица, Бојан Рошко (такмичар), локална водичица, Лука Бојовић (такмичар), Милан Крстајић (такмичар), Љубица Вујовић (такмичар), Ненад Вукмировић (вођа екипе), Илија Бурић (такмичар), Емил Маид (такмичар).

Вође екипе су били др Ненад Вукмировић из Института за физику у Београду и мр Иван Станић из Математичке гимназије у Београду. Наши ученици су постигли изузетан успех имајући у виду да се први пут такмиче на овом међународном такмичењу и да на такмичењу учествују скоро само најбоље екипе на свету, а задаци су веома захтевни и по концепцију исти као на Међународној олимпијади из физике. Велике честитке свим нашим ученицима, њиховим наставницима и осталима заслужним за овај сјајaн успех!

На такмичењу ученици су решавали следеће задатке:
Теоријски задаци на српском језику
Експериментални задаци на српском језику
Решења теоријских задатака на енглеском језику
Решења експерименталних задатака на енглеском језику
Напомене:
1. Решење дела 2е у првом експерименталном задатку није тачно – услов да је спољашњи притисак једнак капиларном притиску треба заменити условом да је разлика спољашњег и унутрашњег притиска једнака капиларном притиску.
2. Резултати мерења у табелама у другом експерименталном задатку пријављена у званичном решењу су значајно другачија од резултата мерења који су наши ученици добијали (и која су им признавана као тачна). Конкретно, требало би да у табели 1а у колони H напон увек опада са временом по сличном закону.

Распоред броја поена наших ученика по задацима можете погледати овде.

Представници Србије за ово такмичење су изабрани на основу резултата прошлогодишњег циклуса такмичења из физике ученика средњих школа (у организацији Друштва физичара Србије и Министарства просвете и науке) који се завршио Српском физичком олимпијадом, одржаном од 26-27. маја 2012. године.

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.