Изборно такмичење за Европску физичку олимпијаду

Драги ученици, поштовани наставници,

Са задовољством вас обавештавамо да ће у организацији Института за физику у Београду, уколико епидемиолошки услови дозволе, бити одржано изборно такмичење за овогодишњу Европску физичку олимпијаду (EuPhO – која ће се одржати online крајем јула), као и припреме ученика за изборно такмичење и за EuPhO.

За изборно такмичење могу се безусловно пријавити сви ученици који су се пласирали на овогодишње државно такмичење из физике ученика средњих школа у алфа и бета категорији у 4. разреду, као и они ученици млађих разреда који су већ раније учествовали на Српској физичкој олимпијади. За такмичење се такође могу пријавити ученици који су се пласирали на овогодишње државно такмичење из физике у алфа и бета категорији у 1., 2. и 3. разреду, али за њих је потребно да предметни наставник мејлом послатим са званичне е-mail адресе школе на адресу marko.opacic@ipb.ac.rs гарантује да су спремни за равноправно такмичење за учешће на међународној олимпијади. Пријава се обавља на нивоу школе од стране актива за физику, попуњавањем овог Excel фајла и слањем на e-mail marko.opacic@ipb.ac.rs, у року од 07. до 14. јуна 2020. Подразумева се да ученици који учествују на такмичењу владају целокупним средњошколским градивом физике и математике на највишем нивоу.

Оквиран датум изборног такмичења је 27. јун. На такмичењу неће бити практичног дела, већ само теоријски задаци. У организацији такмичења учествују сарадници Института за физику у Београду, као и чланови других научно-истраживачких и високошколских установа. За сва евентуална питања и нејасноће можете се обратити на e-mail marko.opacic@ipb.ac.rs.

Списак пријављених ученика закључно са 13. јуном у 22:00. Уколико има још заинтересованих учесника, молимо да се њихове пријаве пошаљу до наведеног рока.

Припреме за изборно такмичење биће одржане online, оквирно у периоду од четвртка 18. до среде 24. јуна, путем апликације Zoom. Апликација је бесплатна, може се скинути са интернета и једноставна је за коришћење. Ове припреме нису обавезне. Сви ученици који желе да прате припреме потребно је да на e-mail marko.opacic@ipb.ac.rs пошаљу своју e-mail адресу, како би им организатори припрема послали позив за online састанак у заказано време сваког дана. Детаљније информације о тачном времену одржавања припрема и самом изборном такмичењу биће објављене накнадно.

Планирано је да се изборно такмичење одржи 27. јуна на Физичком факултету у Београду, Цара Душана 13, са почетком у 11 часова. До евентуалне промене може доћи услед драстичног погоршања епидемиолошких околности и мера, које би отежале или потпуно онемогућиле одржавање такмичења. О детаљима везаним за услове и начин одржавања изборног такмичења, а у складу са важећим епидемиолошким мерама које су у функцији превенције ширења корона вируса, бићете благовремено обавештени. У ту сврху молимо пријављене ученике и њихове наставнике да свакодневно прате информације које се објављују на овој страници. Такође, молимо ученике који се нису пријавили за праћење припрема, а учествују на изборном такмичењу, да пошаљу своју е-mail адресу на marko.opacic@ipb.ac.rs, како би били у најкраћем року обавештавани о новостима.

Израда задатака на такмичењу ће трајати 4 сата. Радиће се три задатка, од којих ће два бити чисто теоријска, а један ће укључивати и обраду резултата мерења.

Списак ученика пријављених за такмичење.

Изборно такмичење за Европску физичку олимпијаду ће се одржати на Физичком факултету у Београду, Цара Душана 13, 27. јуна, са почетком у 11 часова. Преглед задатака обавиће се одмах после завршетка израде, а резултати ће бити постављени на сајт takmicenja.ipb.ac.rs истог дана у вечерњим часовима.

Подношење евентуалних приговора биће могуће у два корака. Први круг се састоји у слању мејла са шифром ученика на marko.opacic@ipb.ac.rs, са назнаком задатка на који се улаже приговор и јасним образложењем приговора. Ученик мејл треба да проследи и наставнику који га је пријавио за такмичење. Ове приговоре треба послати најкасније до 28. јуна у 10.00h. Ученик добија одговор мејлом од стране прегледача задатка, који се такође прослеђује наставнику. Уколико није задовољан одговором на жалбу, ученик има право да тражи видео састанак са прегледачем путем апликације Zoom, како би усмено образложио свој приговор. Ови видео-састанци биће одржани 28. јуна у поподневним часовима, у термину који ће бити саопштен сваком ученику који такав састанак затражи. Ово је уједно и последњи круг жалби, након чега резултати постају коначни и прогласиће се екипа која ће представљати Србију на Европској физичкој олимпијади.

Ученике и њихове наставнике молимо да обрате пажњу на епидемиолошке мере које су на снази.

Задаци са такмичења.

Решења задатака са такмичења.

Коначни резултати такмичења.

Честитамо свим ученицима који су у овим тешким условима учествовали на такмичењу и жао нам је што је тренутна ситуација вероватно одвратила неке ученике да учествују. Екипи Србије за EuPhO желимо пуно успеха на такмичењу, а свим осталим ученицима да наставе да уживају у физици. Надамо се да ће учешће Србије на EuPhO постати традиционално и да ће се догодине одвијати под много повољнијим околностима.

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.