49. IPhO – Portugal

49th International Physics Olympiad

Lisbon, Portugal

21-29 July 2018.

49. Međunarodna olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola je održana od 21. do 29. jula 2018. godine u Lisabonu u Portugalu. Naši učenici su postigli sjajan uspeh osvojivši 5 srebrnih medalja:

Novak Stanojević Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš 4. razred srebrna medalja
32,6 poena
Igor Medvedev Matematička gimnazija, Beograd 4. razred srebrna medalja
30,75 poena
Marko Medvedev Matematička gimnazija, Beograd 4. razred srebrna medalja
30,65 poena
Dimitrije Pavlov Gimnazija „Vuk Karadžić“, Loznica 3. razred srebrna medalja
29,2 poena
Bogdan Stanojević Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš 4. razred srebrna medalja
27,2 poena

Stručni rukovodioci ekipe su bili docent dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Veljko Janković iz Instituta za fiziku u Beogradu.

Za uspehe učenika su izuzetno zaslužni i nastavnici koji su im predavali u školi: Igoru i Marku su predavali Ivan Stanić i Igor Salom, Dimitriju Dragan Stanković, a Bogdanu i Novaku Dragoljub Dimitrijević.

Velike čestitke za sve naše učenike osvajače medalja, njihove nastavnike i kolege koje su realizovale takmičenja iz fizike u Srbiji!

Ovogodišnjim uspehom ukupan bilans nagrada učenika iz naše zemlje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike se povećao na 6 zlatnih, 32 srebrne, 55 bronzanih medalja i 49 pohvala.

Zadatke sa takmičenja možete pogledati ovde.

Ekipa Srbije na IPhO 2018
Ekipa Srbije sa vođama.

U nezvaničnom ekipnom plasmanu koji se dobija sabiranjem bodova svih takmičara iz jedne zemlje naša ekipa je zauzela sjajno 14. mesto. Od evropskih (ili delimično evropskih) zemalja ispred nas su samo Rusija, Rumunija i Turska. Ovo je izuzetan rezultat koji je uporediv sa prošlogodišnjim kad smo zauzeli nestvarno 9. mesto, a bolji od svih ostalih rezultata u prethodnih nekoliko godina.

Ekipa Srbije je određena na osnovu rezultata Srpske fizičke olimpijade održane 27-28. aprila 2018. u Beogradu koja je završno takmičenje ciklusa takmičenja učenika srednjih škola iz fizike koji uključuje školsko, opštinsko, okružno i državno takmičenje na kojima učestvuje nekoliko hiljada srednjoškolaca. Ekipu čine najbolje plasirani učenici sa Srpske fizičke olimpijade pri čemu je petoplasirani Aleksa Milojević iz Matematičke gimnazije u Beogradu odustao od učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike zbog plasmana na Međunarodnu olimpijadu iz matematike.

Međunarodna olimpijada iz fizike je najprestižnije takmičenje srednjoškolaca iz fizike na kome učestvuju najbolji petočlani timovi iz preko 80 zemalja izabrani na osnovu nacionalnih takmičenja u tim zemljama. Prva olimpijada je održana 1966. godine, a ove godine se 49. put održava ovo takmičenje.

Pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike su održane od 11-22. juna na Institutu za fiziku u Beogradu i Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na pripremama su učenici radili eksperimentalne vežbe sa ranijih međunarodnih i nacionalnih olimpijada koje su bile postavljene u Institutu za fiziku, studentske vežbe u laboratorijama Fizičkog fakulteta, kao i teorijske zadatke po izboru članova Državne komisije za takmičenja iz fizike koja je realizovala pripreme.

Ovaj unos je objavljen pod IPhO i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.