Научи LaTeX у пет корака: 2. математичке формуле

Ако сте испратили претходну лекцију, сада можете да врло лако започнете текст у LaTeX-у, било уз помоћ онлајн сервиса, било користећи се пакетом инсталираном на ваш рачунар. Једна од ствари због којих је LaTeX популаран међу физичарима и математичарима је лакоћа куцања математичких формула. Формуле можете писати на два начина, у два окружења. Први начин је као одвојену формулу:

\begin{equation}
E = mc^2
\end{equation}

из чега добијете:
\begin{equation}
E = mc^2
\end{equation}
што смо имали прилике да видимо у претходном примеру, а други начин је да је формула у тексту. То изгледа некако овако \( E=mc^2\), а пише се тако што се у тексту напише формула између два знака долара. Хајде да прођемо кроз битне симболе и форме које ће вам надамо се користити.

Разломци и степеновање
Разломке пишете користећи се командом \frac иза које следују по два блока која почињу и завршавају се витичастим заградама у којима се наводе бројилац и именилац. Степеновање пишете са знаком ^ иза ког, уколико у експоненту има више од једног знака, следи блок означен витичастим заградама у којима се налази експонент. Корен се пише са командом \sqrt иза које следи блок са изразом који је под кореном. Примери који следе попмоћиће вам да ово лакше савладате:

Код формуле Изглед
v=\frac{s}{t} \(v=\frac{s}{t}\)
s=\frac{1}{2}gt^2 \(s=\frac{1}{2}gt^2\)
t=\sqrt{2gh} \(t=\sqrt{2gh}\)
x=\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+…}}} \(x=\frac{1}{1+\frac{1}{1+\frac{1}{1+…}}}\)

Чему је једнако \(x\)?

Грчка слова
Грчка слова се пишу тако што се обрнуте косе црте напише њихово име на енглеском (нпр. \alpha). Ако хоћете велика слова пишете са великим почетним словом. Не постоје за сва грчка слова и команде за велика пошто се рецимо велико алфа пише исто као велико А. За нека слова постоје две варијанте за мала слова и у том случају команда почиње са var испред имена слова (нпр. \varepsilon). Комплетан списак moжете наћи овде, а пар примера следи:

Код формуле Изглед
\alpha,\beta,\gamma,\sigma,… \(\alpha,\beta,\gamma,\sigma\)
\Gamma,\Sigma,\Psi… \(\Gamma,\Sigma,\Psi…\)

Тригонометријске функције
Тригонометријске функције као и још по неке пишете тако што после обрнутое косе црте напишете име функције. Можете и без овога но пошто компајлер коси слова у математичком моду овако испадне много лепше. Примери:

Код формуле Изглед
\sin x \(\sin x\)
\tan (\alpha+\beta) = \frac{\tan \alpha + \tan \beta}{1-\tan \alpha \tan \beta} \(\tan (\alpha+\beta) = \frac{\tan \alpha + \tan \beta}{1-\tan \alpha \tan \beta}\)

Размаци и још по нешто
Ако желите да следећи симбол у формули мало одвјите користите један од три размака \,, \: или \;. Индексе пишете са командом _ након чега следи један знак или блок са витичастим заградама. Примери:

Код формуле Изглед
ab\,c\:d\;e \(ab\,c\:d\;e\)
\rightarrow \(\rightarrow\)
x_1 \(x_1\)
a^{x_{12}} \(a^{x_{12}}\)

Толико у овој лекцији. Уколико желите више погледајте упутства:

  1. Симболи: http://web.ift.uib.no/Teori/KURS/WRK/TeX/symALL.html
  2. Додатак који је специјално добар за системе и ломљење великих формула: amsldoc.pdf

Додатак 1: задатаци за вежбу
Како бисте увежбали писање формула пробајте да напишете следеће формуле:
\begin{equation}
L = n \frac{h}{2\pi}
\end{equation}
$$\epsilon_0 = 8.854\times10^{-12} F/m$$
$$\hbar =\frac{h}{2\pi} = 1.055\times 10^{-34} J\,s$$
\begin{equation}
E(R) = D (e ^{2\alpha (1-R/R_0)} – 2 e^{\alpha (1-R/R_0)})
\end{equation}
$$J_\alpha(x) = \sum\limits_{m=0}^\infty \frac{(-1)^m}{m! \, \Gamma(m + \alpha + 1)}{\left({\frac{x}{2}}\right)}^{2 m + \alpha}$$
$$T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}$$
Додатак 2: MathJax
Вероватно сте приметили да на овој веб страници користимо формуле са лакоћом. То радимо уз помоћ додатка (MathJax) који нам омогућава да на интернет страници пишемо формуле у LaTeX-у (користи javascript). Једна од кул ствари је што ако на формулу овако написану (било која на овој страни) кликнете десним кликом и идете на Show Math As -> TeX Commands добијете код формуле, који можете да копирате код вас у LaTeX документ. Тако можете и да видите решења из додатка 1, што саветујемо да радите тек када вам не иде.

Овај унос је објављен под Додатни час. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.