Nauči LaTeX u pet koraka: 1. osnove

Većina naučnih radova iz oblasti matematike i fizike piše se u LaTeX-u, proširenju TeX-a programkog paketa – jezika za opis (prelom i obradu) teksta. Izmislio ga je fizičar Donald Knut krajem sedamdesetih godina prošlog veka i od tada je gotovo nezamenljiv. U čemu je caka? LaTeX je dobar kada želite da napišete tekst pun formula poput ove: $$ T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}},$$ tekst sa puno referenci, slika i tabela, a da to bude brzo, lepo i da usput ne razmišljate o formatiranju celog teksta – valjda toliko računar koji radi na par gigaoperacija u sekundi može sam.

Potrudićemo se da vas u pet kratkih lekcija (ni jedna vam neće uzeti više od 15 minuta vremena) osposobimo da ovaj alat koristite. Nadamo se da će vam biti korisno za pisanje rešenja problema meseca ili WoPHO.

Da biste radili u LaTeX-u potrebno je da instalirate programski paket koji sadrži kompajler. Sam rad se svodi na to da u bilo kom tekstualnom editoru (tipa notepad) napišete vaš dokument, a zatim ga kompajliranjem prevedete u .pdf ili neki drugi štampačima i oku čitljiv format. U poslednje vreme postoje kompajleri koji rade na internetu onlajn, tako da vam praktično ne treba ništa osim brauzera. Ovde ćemo za sve primere koristiti jedan takav onlajn servis: http://www.scribtex.com/ u kome možete otvoriti nalog ako želite da duže čuva vaše fajlove ili za kraći dokument samo ići na probni nalog (kliknuti na Try it now). Još jedan, možda i bolji, onlajn servis je http://www.sharelatex.com.

Ulazni fajl ima ekstnziju (završava se na) .tex i sadrži LaTeX komande i tekst. Ako koristite scribtex to će biti fajl pod imenom „main.tex“. Hajde da probamo da na brzaka napišemo nešto u LaTeX-u. Idite na scribtex, kliknite na „Try it now“ a zatim i na „main.tex“ fajl. Otvoriće vam se fajl u editoru sa primerom. Obrišite sve i kopirajte tekst koji sledi tamo (selektujete sve pa CTRL-C, a zatim tamo CTRL-V):

\documentclass[12pt]{article}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[serbian,english]{babel}
 
\title{Prvi dokument}
\date{}
 
\begin{document}
 
\maketitle
 
Evo primera jednog dokumenta. Sa jednom jednostavnom formulom:
\begin{equation}
  E = mc^2
\end{equation}
Formulu možete pisati i unutar teksta ovako $E=mc^2$ na primer...
 
\end{document}

Nakon ovoga kliknite na dugme „Compile“ nakon čega će bam sistem iskompajlirati vaš ulaz i generisati .pdf fajl koji će se otvoriti u novom prozoru i imaćete mogućnost da ga skinete. Evo kako to kod nas izgleda:

Da ukratko prokomentarišemo šta znače LaTeX komande koje smo koristili. Sve ove komande počinju sa kosom crtom „\“. Sada nećemo ulaziti u detalje šta koja od prvih pet komandi u zaglavlju znači. Bitno je samo da ukoliko hoćete da koristite ćirilicu treba u petoj komandi da zamenite „english“ sa „russian“. Komanda „\title{…}“ služi da podesite naslov, a sledeća datum ako želite. U bloku između komandi „begin{equation}“ i „end{equation}“ ili između dva znaka dolara pišemo formule.

Toliko u ovoj lekciji. U sledećoj više o tome kako pišemo matematičke formule.

Za nestrpljive formulu sa početka pišemo:

\begin{equation}
T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}
\end{equation}

Dodatak: Kako instalirati LaTeX na vaš računar

Ako ne želite ili ne možete da radite onlajn, programski paket za LaTeX je posve besplatan, a u zavisnosti od operativnog sistema koji koristite ovde je spisak onoga što vam preporučujemo sa linkovima. Ovi editori su pravljeni za rad sa LaTeX-om i veoma su praktični sa gomilom pomoćnih alata.

1. Linux

Kod većine Linux distribucija ovi paketi već standardno postoje u repozitorijumima, tako da ih lako instalirate. Kod Ubuntu ili Debian distribucije jednom komandom ovo radite:

$ sudo apt-get install kile texlive-latex-extra

2. Windows

3. MacOS

Više o potrebnim paketima možete naći na: http://www.latex-project.org/ftp.html.

Više o samom TeX-u na stranici grupe korisnika TUG.

Ovaj unos je objavljen pod Dodatni čas. Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.