Научи LaTeX у пет корака: 1. основе

Већина научних радова из области математике и физике пише се у LaTeX-у, проширењу TeX-а програмког пакета – језика за опис (прелом и обраду) текста. Измислио га је физичар Доналд Кнут крајем седамдесетих година прошлог века и од тада је готово незаменљив. У чему је цака? LaTeX је добар када желите да напишете текст пун формула попут ове: $$ T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}},$$ текст са пуно референци, слика и табела, а да то буде брзо, лепо и да успут не размишљате о форматирању целог текста – ваљда толико рачунар који ради на пар гигаоперација у секунди може сам.

Потрудићемо се да вас у пет кратких лекција (ни једна вам неће узети више од 15 минута времена) оспособимо да овај алат користите. Надамо се да ће вам бити корисно за писање решења проблема месеца или WoPHO.

Да бисте радили у LaTeX-у потребно је да инсталирате програмски пакет који садржи компајлер. Сам рад се своди на то да у било ком текстуалном едитору (типа notepad) напишете ваш документ, а затим га компајлирањем преведете у .pdf или неки други штампачима и оку читљив формат. У последње време постоје компајлери који раде на интернету онлајн, тако да вам практично не треба ништа осим браузера. Овде ћемо за све примере користити један такав онлајн сервис: http://www.scribtex.com/ у коме можете отворити налог ако желите да дуже чува ваше фајлове или за краћи документ само ићи на пробни налог (кликнути на Try it now). Још један, можда и бољи, онлајн сервис је http://www.sharelatex.com.

Улазни фајл има екстнзију (завршава се на) .tex и садржи LaTeX команде и текст. Ако користите scribtex то ће бити фајл под именом „main.tex“. Хајде да пробамо да на брзака напишемо нешто у LaTeX-у. Идите на scribtex, кликните на „Try it now“ а затим и на „main.tex“ фајл. Отвориће вам се фајл у едитору са примером. Обришите све и копирајте текст који следи тамо (селектујете све па CTRL-C, а затим тамо CTRL-V):

\documentclass[12pt]{article}
\usepackage{amsmath}
\usepackage{graphicx}
\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[serbian,english]{babel}
 
\title{Prvi dokument}
\date{}
 
\begin{document}
 
\maketitle
 
Evo primera jednog dokumenta. Sa jednom jednostavnom formulom:
\begin{equation}
  E = mc^2
\end{equation}
Formulu možete pisati i unutar teksta ovako $E=mc^2$ na primer...
 
\end{document}

Након овога кликните на дугме „Compile“ након чега ће бам систем искомпајлирати ваш улаз и генерисати .pdf фајл који ће се отворити у новом прозору и имаћете могућност да га скинете. Ево како то код нас изгледа:

Да укратко прокоментаришемо шта значе LaTeX команде које смо користили. Све ове команде почињу са косом цртом „\“. Сада нећемо улазити у детаље шта која од првих пет команди у заглављу значи. Битно је само да уколико хоћете да користите ћирилицу треба у петој команди да замените „english“ са „russian“. Команда „\title{…}“ служи да подесите наслов, а следећа датум ако желите. У блоку између команди „begin{equation}“ и „end{equation}“ или између два знака долара пишемо формуле.

Толико у овој лекцији. У следећој више о томе како пишемо математичке формуле.

За нестрпљиве формулу са почетка пишемо:

\begin{equation}
T=2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}
\end{equation}

Додатак: Како инсталирати LaTeX на ваш рачунар

Ако не желите или не можете да радите онлајн, програмски пакет за LaTeX је посве бесплатан, а у зависности од оперативног система који користите овде је списак онога што вам препоручујемо са линковима. Ови едитори су прављени за рад са LaTeX-ом и веома су практични са гомилом помоћних алата.

1. Linux

Код већине Linux дистрибуција ови пакети већ стандардно постоје у репозиторијумима, тако да их лако инсталирате. Код Ubuntu или Debian дистрибуције једном командом ово радите:

$ sudo apt-get install kile texlive-latex-extra

2. Windows

3. MacOS

  • Све заједно: MacTeX

Више о потребним пакетима можете наћи на: http://www.latex-project.org/ftp.html.

Више о самом TeX-у на страници групе корисника TUG.

Овај унос је објављен под Додатни час. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.