2019 Варшава

На 32. Међународном турниру младих физичара (International Young Physicists’ Tournament), одржаном у Варшави од 6. до 13. јула, тим Србије се нашао на 17. месту и тиме освојио бронзану медаљу. Чланови тима су били:

  • Александра Петковић, 4. разред, Гимназија Светозар Марковић,  Ниш
  • Милош Петрашиновић, 3. разред, Гимназија Вук Караџић, Трстеник
  • Душан Игић, 4. разред, Гимназија Светозар Марковић, Ниш
  • Војин Ивковић, 3. разред, Гимназија Светозар Марковић, Ниш
  • Гаја Бракус, 2. разред, Гимназија Јован Јовановић Змај, Нови Сад

Вође тима су биле др Јелена Пајовић са Физичког факултета Универзитета у Београду и Ана Вранић из Института за физику у Београду, док су др Александра Алорић и Владимир Вељић из Института за физику у Београду били чланови стручног жирија.

За изузетан успех који је тим Србије остварио заслужни су и њихови ментори – др Ненад Вукмировић из Института за физику у Београду, др Милутин Степић из Института за нуклеарне науке ВИНЧА, др Милан Милошевић са департмана за физику Природно-математичког факултета у Нишу, др Станимир Чајетинац из Високе техничке машинске школе из Трстеника, Младен Шљивовић наставник физике у Гимназији у Зајечару, Никола Андрејић студент мастер студија физике на ПМФ у Нишу и други. Посебно се захваљујемо свим менторима и другим колегама који  су  нашем тиму да учи физику кроз истраживање али и да се што боље представи на овом такмичењу!

Дан 1 (6. Јул)

У послеподневним часовима тим Србије је стигао у Варшаву. На аеродрому нас је сачекао волонтер Матеуш, који је био наш локални водич. Затим смо смо се упутили ка кампусу Политехничког факултета, где се такмичење и одржавало, а након регистрације сместили смо се у студентски дом Ривиера у близини кампуса.

Дан 2 (7. Јул)

Пре подне је одржана церемонија отварања. Поред говора организатора и интересантних предавања из области суперпроводности и тамне материје, церемонија је била употпуњена и наступом  ансамбла који је представио традиционалне пољске игре и песме. Након дефилеа свих земаља које су уцествовале на овом такмицењу, капитени тимова су извлачли број за жреб. Капитен нашег тима, Александра Петковић, је извукла број 11, чиме је добијен распоред тробоја у којима ће нас тим учествовати:

  1. Мађарска, Бугарска, Србија
  2. Пакистан, Србија, Бразил
  3. Русија, Србија, Ческа
  4. САД, Србија, Украјна
  5. Немачка, Шведска, Мексико, Србија

У првом делу такмичења Србија се сусрела са Бугарском и Мађарском. Наш тим се прво нашао у улози критичара, када је Александра Петковић критиковала задатак Пуњење флаше. У другој рунди је Милош Петрашиновић презентовао задатак Левак и лоптица, а потом је био и рецензент за задатак Осмисли.

На крају првог тробоја екипа Србије је освојила 31.5 поен. У табели су дати детаљни поени стручног жирија.

Дан 3 ( 8. Јул)

Овај дан је обележио тробој са Пакистаном и Бразилом. Александра Петковић је прво презентовала задатак Оптика соја соса. Гаја Бракус је затим била рецензент за задатак Левак и лоптица, а Душан Игић се у последњој рунди нашао у улози критичара за задатак Упетљано клатно.

Резултати другог тробоја су дати у табели. Србија је освојила 40.5 поена.

После подне је искоришћено за обилазак старог дела града, који се налази на УНЕСКО-вој листи знаменитости. Имали смо прилике да видимо Краљевски дворац и трг, чујемо о историји Варшаве, и Шопену, једном од најистакнутијих становника Варшаве. Уживали смо у шетњи градом и  опустили се пред предстојећи наставак такмичења..

Дан 4 (9. Јул)

Током овог дана одржана су два тробоја, прво, са Русијом и Чешком. Руски тим је представио решење задатка Ланчана реакција штапића, где је Гаја Бракус била рецензент.  Војин Ивковић се затим нашао у улози критичара за задатак Појачани гласови, док је на крају Душан Игић презентовао задатак Упетљано клатно. У овој рунди освојили смо укупно 38.4 поена а детаљни резултати су приказани у табели.

 

Четврти тробој је одрзан истог дана. Сједињене Америчке Државе су биле изазване за задатак Њутнова колевка а Александра Петковиц је била критичар. Такодје је презентовала и задатак Пуњење флаше. У трећој рунди, Војин Ивковић је рецензирао задатак Жироскоп Теслаграм. Тим Србије је освојио 34.0 поена, а расподела поена је дата у табели.

Дан 5. (10. Јул)

Током преподнева одржан је пети тробој. Овог пута се тим Србије сусрео са три екипе, Немачком, Шведском и Мексиком. Улогу рецензента је преузела Александра Петковић, а дискутовао се задатак Ураганске лоптице. Војин Ивковић је потом био критичар Мексику за задатак Лебдећи точак на води, а Гаја Бракус је презентовала Моаре шаре. Након овог тробоја освојено је 37.5 поена.

Тиме се највећи део такмичења завршио. Преостао је још финални тробој у коме ће се такмичити четири најбоље пласиране екипе. Тим Србије је заузео 17.  место на коначној листи и на тај начин освојио бронзану медаљу (пропозиције такмичења истичу да све екипе пласиране у првих половини ранг листе добијају медаљу).

После подне смо посетили Коперникус центар науке, где смо се играли са интерактивним поставкама различитих физичких феномена о којима се дискутовало претходних дана, али играли се и учили о другим инжињерским и научним постигнућима. Такође, били смо у планетаријуму и на интерактивној изложби о емоцијама.

Дан 6. (11.јул)

Шести дан нашег боравка у Варшави је био резервисан за екскурзију. Одабрали смо да се упознамо са историјом Јевреја у Пољској и обишли смо музеј Историје пољских Јевреја. Након посете музеју, прошетали смо кроз некадашњи гето где се данас налазе споменици и обележја посвећени помену страдалим Јеврејима.

Дан 7. (12.јул)

Последњег дана такмичења одржан је финални тробој у коме су се нашли Сингапур, Немачка, Швајцарска и Кина.  Презентовани су задаци Самоорганизовање у равни, Ураганске лоптице, Осмисли и Левак и лоптица. И ове године је победу однео Сингапур.

Након завршетка такмичења, уследила је и завршна церемонија, на којој су подељени сертификати о учешћу, као и награде. Заузевши 17. место на коначној ранг листи, тим Србије је добио бронзану медаљу

Последње моменте у Варшави тим је искористио за обиласке културно-уметничких знаменитости од којих бисмо посебно истакли музеј Марије Склодовске Кири који је смештен у њеној родној кући у Варшави.

Затворено за коментаре.