2019 Varšava

Na 32. Međunarodnom turniru mladih fizičara (International Young Physicists’ Tournament), održanom u Varšavi od 6. do 13. jula, tim Srbije se našao na 17. mestu i time osvojio bronzanu medalju. Članovi tima su bili:

  • Aleksandra Petković, 4. razred, Gimnazija Svetozar Marković,  Niš
  • Miloš Petrašinović, 3. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik
  • Dušan Igić, 4. razred, Gimnazija Svetozar Marković, Niš
  • Vojin Ivković, 3. razred, Gimnazija Svetozar Marković, Niš
  • Gaja Brakus, 2. razred, Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Novi Sad

Vođe tima su bile dr Jelena Pajović sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Ana Vranić iz Instituta za fiziku u Beogradu, dok su dr Aleksandra Alorić i Vladimir Veljić iz Instituta za fiziku u Beogradu bili članovi stručnog žirija.

Za izuzetan uspeh koji je tim Srbije ostvario zaslužni su i njihovi mentori – dr Nenad Vukmirović iz Instituta za fiziku u Beogradu, dr Milutin Stepić iz Instituta za nuklearne nauke VINČA, dr Milan Milošević sa departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, dr Stanimir Čajetinac iz Visoke tehničke mašinske škole iz Trstenika, Mladen Šljivović nastavnik fizike u Gimnaziji u Zaječaru, Nikola Andrejić student master studija fizike na PMF u Nišu i drugi. Posebno se zahvaljujemo svim mentorima i drugim kolegama koji  su  našem timu da uči fiziku kroz istraživanje ali i da se što bolje predstavi na ovom takmičenju!

Dan 1 (6. Jul)

U poslepodnevnim časovima tim Srbije je stigao u Varšavu. Na aerodromu nas je sačekao volonter Mateuš, koji je bio naš lokalni vodič. Zatim smo smo se uputili ka kampusu Politehničkog fakulteta, gde se takmičenje i održavalo, a nakon registracije smestili smo se u studentski dom Riviera u blizini kampusa.

Dan 2 (7. Jul)

Pre podne je održana ceremonija otvaranja. Pored govora organizatora i interesantnih predavanja iz oblasti superprovodnosti i tamne materije, ceremonija je bila upotpunjena i nastupom  ansambla koji je predstavio tradicionalne poljske igre i pesme. Nakon defilea svih zemalja koje su ucestvovale na ovom takmicenju, kapiteni timova su izvlačli broj za žreb. Kapiten našeg tima, Aleksandra Petković, je izvukla broj 11, čime je dobijen raspored troboja u kojima će nas tim učestvovati:

  1. Mađarska, Bugarska, Srbija
  2. Pakistan, Srbija, Brazil
  3. Rusija, Srbija, Česka
  4. SAD, Srbija, Ukrajna
  5. Nemačka, Švedska, Meksiko, Srbija

U prvom delu takmičenja Srbija se susrela sa Bugarskom i Mađarskom. Naš tim se prvo našao u ulozi kritičara, kada je Aleksandra Petković kritikovala zadatak Punjenje flaše. U drugoj rundi je Miloš Petrašinović prezentovao zadatak Levak i loptica, a potom je bio i recenzent za zadatak Osmisli.

Na kraju prvog troboja ekipa Srbije je osvojila 31.5 poen. U tabeli su dati detaljni poeni stručnog žirija.

Dan 3 ( 8. Jul)

Ovaj dan je obeležio troboj sa Pakistanom i Brazilom. Aleksandra Petković je prvo prezentovala zadatak Optika soja sosa. Gaja Brakus je zatim bila recenzent za zadatak Levak i loptica, a Dušan Igić se u poslednjoj rundi našao u ulozi kritičara za zadatak Upetljano klatno.

Rezultati drugog troboja su dati u tabeli. Srbija je osvojila 40.5 poena.

Posle podne je iskorišćeno za obilazak starog dela grada, koji se nalazi na UNESKO-voj listi znamenitosti. Imali smo prilike da vidimo Kraljevski dvorac i trg, čujemo o istoriji Varšave, i Šopenu, jednom od najistaknutijih stanovnika Varšave. Uživali smo u šetnji gradom i  opustili se pred predstojeći nastavak takmičenja..

Dan 4 (9. Jul)

Tokom ovog dana održana su dva troboja, prvo, sa Rusijom i Češkom. Ruski tim je predstavio rešenje zadatka Lančana reakcija štapića, gde je Gaja Brakus bila recenzent.  Vojin Ivković se zatim našao u ulozi kritičara za zadatak Pojačani glasovi, dok je na kraju Dušan Igić prezentovao zadatak Upetljano klatno. U ovoj rundi osvojili smo ukupno 38.4 poena a detaljni rezultati su prikazani u tabeli.

 

Četvrti troboj je odrzan istog dana. Sjedinjene Američke Države su bile izazvane za zadatak Njutnova kolevka a Aleksandra Petkovic je bila kritičar. Takodje je prezentovala i zadatak Punjenje flaše. U trećoj rundi, Vojin Ivković je recenzirao zadatak Žiroskop Teslagram. Tim Srbije je osvojio 34.0 poena, a raspodela poena je data u tabeli.

Dan 5. (10. Jul)

Tokom prepodneva održan je peti troboj. Ovog puta se tim Srbije susreo sa tri ekipe, Nemačkom, Švedskom i Meksikom. Ulogu recenzenta je preuzela Aleksandra Petković, a diskutovao se zadatak Uraganske loptice. Vojin Ivković je potom bio kritičar Meksiku za zadatak Lebdeći točak na vodi, a Gaja Brakus je prezentovala Moare šare. Nakon ovog troboja osvojeno je 37.5 poena.

Time se najveći deo takmičenja završio. Preostao je još finalni troboj u kome će se takmičiti četiri najbolje plasirane ekipe. Tim Srbije je zauzeo 17.  mesto na konačnoj listi i na taj način osvojio bronzanu medalju (propozicije takmičenja ističu da sve ekipe plasirane u prvih polovini rang liste dobijaju medalju).

Posle podne smo posetili Kopernikus centar nauke, gde smo se igrali sa interaktivnim postavkama različitih fizičkih fenomena o kojima se diskutovalo prethodnih dana, ali igrali se i učili o drugim inžinjerskim i naučnim postignućima. Takođe, bili smo u planetarijumu i na interaktivnoj izložbi o emocijama.

Dan 6. (11.jul)

Šesti dan našeg boravka u Varšavi je bio rezervisan za ekskurziju. Odabrali smo da se upoznamo sa istorijom Jevreja u Poljskoj i obišli smo muzej Istorije poljskih Jevreja. Nakon posete muzeju, prošetali smo kroz nekadašnji geto gde se danas nalaze spomenici i obeležja posvećeni pomenu stradalim Jevrejima.

Dan 7. (12.jul)

Poslednjeg dana takmičenja održan je finalni troboj u kome su se našli Singapur, Nemačka, Švajcarska i Kina.  Prezentovani su zadaci Samoorganizovanje u ravni, Uraganske loptice, Osmisli i Levak i loptica. I ove godine je pobedu odneo Singapur.

Nakon završetka takmičenja, usledila je i završna ceremonija, na kojoj su podeljeni sertifikati o učešću, kao i nagrade. Zauzevši 17. mesto na konačnoj rang listi, tim Srbije je dobio bronzanu medalju

Poslednje momente u Varšavi tim je iskoristio za obilaske kulturno-umetničkih znamenitosti od kojih bismo posebno istakli muzej Marije Sklodovske Kiri koji je smešten u njenoj rodnoj kući u Varšavi.

Zatvoreno za komentare.