2018 Peking

Na 31. Međunarodnom turniru mladih fizičara (International Young Physicists' Tournament) koji je održan od 19. do 26. jula u Pekingu tim Srbije je osvojio 18. mesto pri čemu je za bronzanu medalju nedostajalo 1,7 poena. Tim Srbije činili su učenici:

Petar Petrašinović, 4. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik
Emilija Đorđević, 4. razred, Gimnazija u Smederevu, Smederevo
Aleksandra Petković, 3. razred, Gimnazija Svetozar Marković, Niš
Miloš Petrašinović, 2. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik

Stručni rukovodioci tima su bili Vladimir Veljić iz Instituta za fiziku u Beogradu i Jelena Pajović sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a dr Aleksandra Alorić bila je član stručnog žirija.

Dan 1 – 19. jul

Nakon dvanaestočasovnog puta, tim Srbije je sleteo na aerodrom u Pekingu, gde su sve timove čekali volonteri zaduženi da olakšaju boravak i snalaženje u Kini. Tropska klima mogla se osetiti već u prvim trenucima nakon izlaska sa aerodroma, ali ni vlažnost ni visoke temperature nisu uspele da poremete takmičarski duh našeg tima na 31. Internacionalnom turniru mladih fizičara.

Organizovan je prevoz takmičara do kampusa Renmin Univerziteta, gde su učenici bili smešteni i gde su bila organizovana sva dešavanja u toku samog takmičenja: ceremonija otvaranja takmičenja, fizičarski troboji, finalni troboj, ceremonija dodela nagrada.

Dan 2 – 20. jul

U prepodnevnim časovima održana je ceremonija otvaranja za koju su učenici BDA(Beijing Dance Academy) škole pripremili horski nastup i prikaz tradicionalne kineske muzike na instrumentu koto (guzheng). Nakon obraćanja zvanica i otvaranja takmičenja, kapiteni timova izvukli su broj za žreb, prikazan na dnu figurice Hrama neba, čime su određeni sastavi svih fizičarskih troboja. Kapiten našeg tima, Petar Petrašinović, publici je pokazao dno Hrama sa brojem 14, čime su određene ekipe država sa kojima se susreće tim Srbije:

1.fizičarski troboj: Australija, Tajvan, Srbija

2.fizičarski troboj: Iran, Poljska, Srbija, Mađarska

3.fizičarski troboj: Srbija, Makao, Tajland

4.fizičarski troboj: Srbija, Novi Zeland, Kanada, Slovačka

5.fizičarski troboj: Pakistan, Srbija, Indija

Tog popodneva održan je i prvi fizičarski troboj, koji je doneo prvu pobedu ekipi Srbije. Krenuvši sporije, iz uloge recenzenta za 4. zadatak: Heronova fontana, tim je prvo predstavila Emilija Đorđević. U naredne dve etape ovog troboja, ispred tima je stao kapiten, Petar Petrašinović, najpre kao kritičar za rad ekipe Tajvana za 15. zadatak: Duvanje balončića, a zatim i kao prezenter za 11. zadatak: Azimutalno-radijalno klatno. U diskusijama mogli su se čuti brojni predlozi za unapređivanje rada, kao i odlično razmatranje fizičke prirode problema. Ekipa Srbije u ovom troboju osvojila je 36,6 poena, što je bilo dovoljno da se na kraju prvog dana nađe na 12 mestu.

Dan 3 – 21. jul

U prepodnevnim satima, drugog takmičarskog dana, ekipa Srbije susrela se sa ekipama Irana, Poljske i Mađarske . U prvoj etapi u ulozi recenzenta nastupio je Miloš Petrašinović za zadatak 6: Prsten na nauljenoj osnovini, a zatim su sledile etape u kojima je kao kritičar tim Srbije predstavljala Aleksandra Petković za zadatak 3: Igrajući novčić, dok se u ulozi prezentera za zadatak 6: Slamčica za sok pojavio Miloš Petrašinović. Poeni koje su takmičari osvojili mogu se videti u sledećoj tabeli:

Odmah nakon ručka, usledio je prvi zajednički izlet na kome su takmičari i vođe tima imali prilike da otkriju zanimljivosti o kineskoj kulturi, upoznaju se sa kineskim horoskopom i uživaju u obilasku poznatog Hrama neba u Pekingu.

Dan 4 – 22. jul

Treći takmičarski dan bio je i najnaporniji za naše predstavnike: u prepodnevnim časovima tim Srbije se susreo sa ekipama Makaa i Tajlanda. Kao prezenter za zadatak 12: Kirijev motor nastupio je naš kapiten, Petar Petrašinović, a zatim je u ulozi recezenta za zadatak 7. Kupaste gomile tim predstavila Emilija Đorđević, koja se potom našla i u ulozi kritičara za zadatak 17. Flašica sa vodom. Tim Srbije je u ovom troboju osvojio 31,1 poen, čime se u tom trenutku našao na 23. mestu na ukupnoj rang listi. Poene iz ovog troboja možete videti u tabeli:

U popodnevnim časovima istog dana, usledio je i četvrti fizičarski troboj, u kome se naš tim sastao sa Novim Zelandom, Kanadom i Slovačkom. U ulozi prezentera nastupila je Emilija Đorđević za zadatak 7: Kupaste gomile. Nakon toga, kao recenzent za zadatak 15: Duvanje balona ekipu Srbije je predstavila Aleksandra Petković, i najzad, kao kritičar za zadatak 1: Osmisli nastupio je Petar Petrašinović. Ukupan broj poena koji je ekipa Srbije ostvarila u ovoj fazi jeste 38,3, čime je na kraju četvrtog dana bila na 18. poziciji na ukupnoj rang listi. Poene iz ovog troboja možete videti u tabeli:

Dan 5. – 23. jul

U poslednjem fizičarskom troboju, kao svoj najbolji zadatak, ekipa Srbije predstavila je 1. zadatak: Osmisli, gde se u ulozi izlagača pojavio kapiten tima, Petar Petrašinović. Ovo je bio i naš najbolje ocenjen zadatak na takmičenju, gde je u ulozi prezentera tim srbije ostvario 19,88 poena. U ulozi kritičara za zadatak 11. Azimutalno-radijalno klatno, koji je prezentovao tim Pakistana, ispred tima Srbije ponovo je istupio naš kapiten, a u ulozi recezenta za zadatak 9. Sveća u vodi, koji je prezentovao tim Indije, za naš tim nastupila je Aleksandra Petković. Poene iz ovog troboja možete videti u tabeli:

Dan 6. – 24. jul

Ovaj dan bio je rezervisan za celodnevnu ekskurziju. Bilo je planirano da učesnici turnira, kao i sudije i vođe timova obiđu Veliki Kineski zid ali se u tom planu isprečilo vreme. Organizatori turnira su na ovaj problem naišli spremni, te su učenici kao i vođe i sudije obišli Kunming jezero, Vanfujing pijacu i Olimpijski grad. Naši predstavnici su tog dana upoznali kinesku tradiciju i imali priliku da steknu utisak života u Pekingu.

Dan 7. – 25. jul

U finalnoj rundi, kao tri države sa osvojenim najvećim brojem poena našle su se Kina, Singapur i Koreja, dok je Nemačka takođe zasluženo obezbedila plasman u finalnu rundu, ostvarivši pobedu u svih pet fizičarskih troboja u kojima je učestvovala. Pobedu u finalu odnela je ekipa Singapura, osvojivši čak 51,1 poen, i odnevši najvišu titulu na ovom kupu već šesti put za redom.

Nakon finalnog troboja, održana je ceremonija zatvaranja, gde su učenici škole domaćina predstavili niz tradicionalnih kineskih plesova. Učesnicima finala dodeljene su zlatne medalje, dok je narednih dvanaest zemalja ovom prilikom preuzeo zaslužene srebrne i bronzane medalje. Tim Srbije našao se kao 18. na ukupnoj rang listi, pri čemu je za bronzanu medalju nedostajalo samo 1,7 poena, što predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodnu godinu.

Zatvoreno za komentare.