Дописно такмичење у доба короне

У складу са пандемијом која нас је захватила и изменила наше типичне начине функционисања на свим нивоима, и нови циклус Турнира младих физичара 2021 ће се мало изменити. Како није јасно у ком моменту ће окупљања бити безбедна, почињемо нови циклус са идејом да истражујемо физичарске феномене у свом окружењу и комуницирамо онлaјн док се стање не стабилизује. Стога, у овом тренутку, не можемо такмичарима обећати награду у виду припрема у Истраживачкој станици Петница или путовање на међународно такмичење, али имамо нове сјајне задатке чије истраживање може ове чудне дане учинити забавнијим. У складу са ситуацијом, стадијуме овогодишњег такмичења ћемо најављивати један по један када дође време за њих.

Видео такмичење

У периоду од 1. септембра до 31. октобра популаризоваћемо овогодишње задатке тако што ћемо вас позивати да нам шаљете видео материјале који демонстрирају један од задатих феномена. Да бисте се квалификовали за наредне циклусе такмичења потребно је да пошаљете бар један видео снимак у задатом временском периоду, али ће овај стадијум такмичења бити и својеврсно такмичење за себе. Сваког понедељка ћемо објављивати актуелне задатке за дату недељу. Ваш задатак је да снимите кратак видео снимак у коме се јасно види феномен о коме се говори у задатку и пошаљете нам.

Све пристигле видео снимке ћемо на крају сваке недеље качити на фејсбук страници Турнира младих физичара. Ауторе видео снимака који прикупе највише лајкова ћемо награђивати сваке недеље. Посебне награде на крају такмичења добиће и такмичар(ка) који пошаљу највише видео снимака са различитим феноменима, као и аутори видеа који најбоље демонстрирају феномен по оценама жирија.

Видео материјале можете слати кроз ову форму. Крајњи рок за слање видеа ће бити сваке недеље у 23:59. Потребно је да видео материјал демонстрира физички феномен о коме се говори у задатку, али видео не сме превазилазити 10MB и потребно је да буде у .mp4 формату.

Задатак са којим почињемо нови циклус је типични предмет у свим учионицама, па иако крећете у  нову школску годину од куће, истражујући задатак 13. Сунђер можете се осетити као да сте поново у учионици. Остале задатке ћемо благовремено објављивати у наставку овог текста, али и на друштвеним мрежама. Све задатке можете видети овде.

[Детаљније информације о стадијумима који следе наћи ће се овде почетком новембра 2020. године.]

Први експеримент

Након што прође период видео пријављивања, све такмичаре ћемо контактирати са инструкцијама како да спроведу своја прва систематична експериментална мерења на тему овогодишњих задатака. Сви такмичари ће добити детаљне инструкције и помоћ како да савладају основе експерименталног метода и обраде резултата мерења.

Дописно такмичење

Након експеримената на задату тему, позивамо све заинтересоване такмичаре да наставе истраживања на тему било ког од 17 задатака. Своја истраживања такмичари ће слати у форми презентација са аудио звуком свог презентoвања. Детаљније инструкције биће објављене накнадно.

Припреме

Најбољи такмичари након Дописног такмичења учествоваће на виртуелној радионици која за циљ има да свим такмичарима помогне да се што боље упознају са овогодишњим задацима, мерењима, као и да формирају тимове за будуће стадијуме такмичења.

Детаљне инструкције за сваки ниво такмичења ће такмичарима који се пријаве стизати на мејл, а сажета објашњења ће се налазити и овде и на нашим странама на фејсбуку и инстаграму. За сва евентуална питања обратите нам се на srbypt@dfs.rs.

Затворено за коментаре.