Dopisno takmičenje u doba korone

U skladu sa pandemijom koja nas je zahvatila i izmenila naše tipične načine funkcionisanja na svim nivoima, i novi ciklus Turnira mladih fizičara 2021 će se malo izmeniti. Kako nije jasno u kom momentu će okupljanja biti bezbedna, počinjemo novi ciklus sa idejom da istražujemo fizičarske fenomene u svom okruženju i komuniciramo onlajn dok se stanje ne stabilizuje. Stoga, u ovom trenutku, ne možemo takmičarima obećati nagradu u vidu priprema u Istraživačkoj stanici Petnica ili putovanje na međunarodno takmičenje, ali imamo nove sjajne zadatke čije istraživanje može ove čudne dane učiniti zabavnijim. U skladu sa situacijom, stadijume ovogodišnjeg takmičenja ćemo najavljivati jedan po jedan kada dođe vreme za njih.

Video takmičenje

U periodu od 1. septembra do 31. oktobra popularizovaćemo ovogodišnje zadatke tako što ćemo vas pozivati da nam šaljete video materijale koji demonstriraju jedan od zadatih fenomena. Da biste se kvalifikovali za naredne cikluse takmičenja potrebno je da pošaljete bar jedan video snimak u zadatom vremenskom periodu, ali će ovaj stadijum takmičenja biti i svojevrsno takmičenje za sebe. Svakog ponedeljka ćemo objavljivati aktuelne zadatke za datu nedelju. Vaš zadatak je da snimite kratak video snimak u kome se jasno vidi fenomen o kome se govori u zadatku i pošaljete nam.

Sve pristigle video snimke ćemo na kraju svake nedelje kačiti na fejsbuk stranici Turnira mladih fizičara. Autore video snimaka koji prikupe najviše lajkova ćemo nagrađivati svake nedelje. Posebne nagrade na kraju takmičenja dobiće i takmičar(ka) koji pošalju najviše video snimaka sa različitim fenomenima, kao i autori videa koji najbolje demonstriraju fenomen po ocenama žirija.

Video materijale možete slati kroz ovu formu. Krajnji rok za slanje videa će biti svake nedelje u 23:59. Potrebno je da video materijal demonstrira fizički fenomen o kome se govori u zadatku, ali video ne sme prevazilaziti 10MB i potrebno je da bude u .mp4 formatu.

Zadatak sa kojim počinjemo novi ciklus je tipični predmet u svim učionicama, pa iako krećete u  novu školsku godinu od kuće, istražujući zadatak 13. Sunđer možete se osetiti kao da ste ponovo u učionici. Ostale zadatke ćemo blagovremeno objavljivati u nastavku ovog teksta, ali i na društvenim mrežama. Sve zadatke možete videti ovde.

[Detaljnije informacije o stadijumima koji slede naći će se ovde početkom novembra 2020. godine.]

Prvi eksperiment

Nakon što prođe period video prijavljivanja, sve takmičare ćemo kontaktirati sa instrukcijama kako da sprovedu svoja prva sistematična eksperimentalna merenja na temu ovogodišnjih zadataka. Svi takmičari će dobiti detaljne instrukcije i pomoć kako da savladaju osnove eksperimentalnog metoda i obrade rezultata merenja.

Dopisno takmičenje

Nakon eksperimenata na zadatu temu, pozivamo sve zainteresovane takmičare da nastave istraživanja na temu bilo kog od 17 zadataka. Svoja istraživanja takmičari će slati u formi prezentacija sa audio zvukom svog prezentovanja. Detaljnije instrukcije biće objavljene naknadno.

Pripreme

Najbolji takmičari nakon Dopisnog takmičenja učestvovaće na virtuelnoj radionici koja za cilj ima da svim takmičarima pomogne da se što bolje upoznaju sa ovogodišnjim zadacima, merenjima, kao i da formiraju timove za buduće stadijume takmičenja.

Detaljne instrukcije za svaki nivo takmičenja će takmičarima koji se prijave stizati na mejl, a sažeta objašnjenja će se nalaziti i ovde i na našim stranama na fejsbuku i instagramu. Za sva eventualna pitanja obratite nam se na srbypt@dfs.rs.

Zatvoreno za komentare.