In Memoriam

У Лондону, 7. новембра преминуо је наш млади колега Михајло Спорић, један од најбољих младих српских физичара. Михајло је био ученик Математичке гимназије у Београду. Као гимназијалац, све четири године се такмичио из физике, и увек освајао награде на државним такмичењима (два пута прву 2013. и 2016. и два пута другу 2014. и 2015.). Поред тога, два пута је био учесник Српске физичке олимпијаде, 2015. је освојио другу награду, а 2016. прву, чиме се пласирао на Међународну олимпијаду из физике, која је одржана у Цириху. На олимпијади је освојио златну медаљу, и тиме постигао један од највећих успеха ученика из Србије на Међународној олимпијади. Освајао је многобројне награде и на другим међународним такмичењима као и Међународној олимпијади из астрономије и астрофизике.  Добитник је Вукове дипломе и Светосавске награде.

Михајло је уписао Електротехнички и Физички факултет, и после прве године је студирање наставио на Тринити колеџу Универзитета у Кембриџу. Упркос сталној борби са опаком болешћу, Михајло је постигао сјајне резултате на једном од најбољих универзитета на свету. За своје резултате добио је ИБ награду Тринити колеџа.  Колики траг је оставио на Кембриџу довољно говори и податак да је поводом његове смрти проглашена тродневна жалост на Тринити колеџу.

Поред свих сјајних резултата Михајло је био диван човек. Пленио је својом смиреношћу и ведрином, уз увек присутан благи осмех. Ненаметљив, а увек спреман да помогне. Имао је невероватну комбинацију харизме, духовитости, спонтаности, преданости, талента, несебичности и дружељубивости.

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.