In Memoriam

U Londonu, 7. novembra preminuo je naš mladi kolega Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih srpskih fizičara. Mihajlo je bio učenik Matematičke gimnazije u Beogradu. Kao gimnazijalac, sve četiri godine se takmičio iz fizike, i uvek osvajao nagrade na državnim takmičenjima (dva puta prvu 2013. i 2016. i dva puta drugu 2014. i 2015.). Pored toga, dva puta je bio učesnik Srpske fizičke olimpijade, 2015. je osvojio drugu nagradu, a 2016. prvu, čime se plasirao na Međunarodnu olimpijadu iz fizike, koja je održana u Cirihu. Na olimpijadi je osvojio zlatnu medalju, i time postigao jedan od najvećih uspeha učenika iz Srbije na Međunarodnoj olimpijadi. Osvajao je mnogobrojne nagrade i na drugim međunarodnim takmičenjima kao i Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike.  Dobitnik je Vukove diplome i Svetosavske nagrade.

Mihajlo je upisao Elektrotehnički i Fizički fakultet, i posle prve godine je studiranje nastavio na Triniti koledžu Univerziteta u Kembridžu. Uprkos stalnoj borbi sa opakom bolešću, Mihajlo je postigao sjajne rezultate na jednom od najboljih univerziteta na svetu. Za svoje rezultate dobio je IB nagradu Triniti koledža.  Koliki trag je ostavio na Kembridžu dovoljno govori i podatak da je povodom njegove smrti proglašena trodnevna žalost na Triniti koledžu.

Pored svih sjajnih rezultata Mihajlo je bio divan čovek. Plenio je svojom smirenošću i vedrinom, uz uvek prisutan blagi osmeh. Nenametljiv, a uvek spreman da pomogne. Imao je neverovatnu kombinaciju harizme, duhovitosti, spontanosti, predanosti, talenta, nesebičnosti i druželjubivosti.

Ovaj unos je objavljen pod Obaveštenja. Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.