50. IPhO – Izrael

50th International Physics Olympiad

Tel Aviv, Israel

7-15 July 2019

50. Međunarodna olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola je održana od 7. do 15. jula 2019. godine u Tel Avivu u Izraelu. Naši učenici su postigli odličan uspeh osvojivši dve srebrne i tri bronzane medalje:

Aleksa Milojević Matematička gimnazija, Beograd 4. razred srebrna medalja
24.5 poena
Dimitrije Pavlov Gimnazija „Vuk Karadžić“, Loznica 4. razred srebrna medalja
22.8 poena
Dobrica Jovanović Matematička gimnazija, Beograd 2. razred bronzana medalja
17 poena
Aleksandar Stanojčić Matematička gimnazija, Beograd 4. razred bronzana medalja
13.2 poena
Bogdan Rajkov Matematička gimnazija, Beograd 3. razred bronzana medalja
12.8 poena

S obzirom na prilično teške zadatke, granice za medalje su bile redom 27.2, 17.1, 11.2 i 8.3 za zlatnu, srebrnu, bronzanu i pohvalu. U nezavaničnom ekipnom plasmanu ostvareno je odlično 16. mesto, što je sličan plasman kao prošle godine kad smo zauzeli 14. mesto. Zanimljivo je da su, kao i prošle godine, od evropskih (ili delimično evropskih) zemalja ispred nas samo Rusija, Rumunija i Turska.

Stručni rukovodioci ekipe su bili prof. dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i docent dr Vladan Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Za uspehe naših učenika svakako su zaslužni i njihovi nastavnici. Dimitriju je predavao Dragan Stanković, Aleksandru i Aleksi Nataša Čaluković i Igor Salom, Dobrici Nataša Čaluković, a Bogdanu Ivan Stanić.

Čestitamo svim našim učenicima koji su osvojili medalje, njihovim nastavnicima i kolegama koji su realizovale takmičenja iz fizike u Srbiji!

Ovogodišnjim uspehom ukupan bilans nagrada učenika iz naše zemlje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike se povećao na 6 zlatnih, 34 srebrne, 58 bronzanih medalja i 49 pohvala.

Zadatke sa takmičenja možete pogledati ovde.

Ekipa Srbije na IPhO 2019
Ekipa Srbije na IPhO 2019, sleva nadesno: Aleksa Milojević, Bogdan Rajkov, Aleksandar Stanojčić, Dobrica Jovanović, Dimitrije Pavlov.

Pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike su održane od 3-14. juna na Institutu za fiziku u Beogradu i Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na pripremama su učenici radili eksperimentalne vežbe sa ranijih međunarodnih i nacionalnih olimpijada koje su bile postavljene u Institutu za fiziku, studentske vežbe u laboratorijama Fizičkog fakulteta, kao i teorijske zadatke po izboru članova Državne komisije za takmičenja iz fizike koja je realizovala pripreme.

Ovaj unos je objavljen pod IPhO i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.