Општинско такмичење 2019.

Општинско такмичење из физике за средњошколце ће се одржати у недељу 20. јануара, са почетком у 10 сати.

Градиво за општинско такмичење, за обе категорије:

  • Први разред: Кретање (до динамике).
  • Други разред: Закључно са термодинамиком.
  • Трећи разред:  Закључно са наизменичном струјом.
  • Четврти разред: Укључујући таласна својства честица (закључно са Хајзенберговим релацијама неодређености).
Сви ученици који учествују на такмичењу пре почетка такмичења морају да потпишу (за малолетне ученике треба потпис  родитеља) изјаву о прихватању јавног објављивања података неопходних за регуларно одржавање такмичења. Изјава се чува у школској документзацији. Формулар Изјаве можете преузети овде.

Овде можете преузети упутство за организацију такмичења као и електронски формулар за извештај са такмичења.

Задатке и решења можете преузети овде:

На општинском такмичењу поједини задаци за први разред, за обе категорије, нису били сасвим прецизно формулисани или су имали сувише компликовану формулацију:

  • Други задатак је предфинисан, односно има вишак података. Због тога је могуће да се добије решење које је различито од званичног, ако се другачије изаберу почетни услови.
  • У трећем задатку почетни услови нису дати довољно прецизно. Наиме, речено је да су у почетном тренутку два тела која се крећу и центар круга на истој правој. Али овај услов испуњава и ситуација када су тела са исте стране центра круга, а не само када је центар између тела (као што је узето у званичном решењу).

Извињавамо се због ових непрецизности. Посебно нам је жао што смо овим задацима дочекали новајлије у процесу такмичења. Надамо се да ово неће утицати на њихову мотивацију за будућа такмичења. Трудићемо се да на окружном не буде оваквих непрецизности. 

Овај унос је објављен под Обавештења. Забележите сталну везу.

Затворено за коментаре.