Opštinsko takmičenje 2019.

Opštinsko takmičenje iz fizike za srednjoškolce će se održati u nedelju 20. januara, sa početkom u 10 sati.

Gradivo za opštinsko takmičenje, za obe kategorije:

  • Prvi razred: Kretanje (do dinamike).
  • Drugi razred: Zaključno sa termodinamikom.
  • Treći razred:  Zaključno sa naizmeničnom strujom.
  • Četvrti razred: Uključujući talasna svojstva čestica (zaključno sa Hajzenbergovim relacijama neodređenosti).
Svi učenici koji učestvuju na takmičenju pre početka takmičenja moraju da potpišu (za maloletne učenike treba potpis  roditelja) izjavu o prihvatanju javnog objavljivanja podataka neophodnih za regularno održavanje takmičenja. Izjava se čuva u školskoj dokumentzaciji. Formular Izjave možete preuzeti ovde.

Ovde možete preuzeti uputstvo za organizaciju takmičenja kao i elektronski formular za izveštaj sa takmičenja.

Zadatke i rešenja možete preuzeti ovde:

Na opštinskom takmičenju pojedini zadaci za prvi razred, za obe kategorije, nisu bili sasvim precizno formulisani ili su imali suviše komplikovanu formulaciju:

  • Drugi zadatak je predfinisan, odnosno ima višak podataka. Zbog toga je moguće da se dobije rešenje koje je različito od zvaničnog, ako se drugačije izaberu početni uslovi.
  • U trećem zadatku početni uslovi nisu dati dovoljno precizno. Naime, rečeno je da su u početnom trenutku dva tela koja se kreću i centar kruga na istoj pravoj. Ali ovaj uslov ispunjava i situacija kada su tela sa iste strane centra kruga, a ne samo kada je centar između tela (kao što je uzeto u zvaničnom rešenju).

Izvinjavamo se zbog ovih nepreciznosti. Posebno nam je žao što smo ovim zadacima dočekali novajlije u procesu takmičenja. Nadamo se da ovo neće uticati na njihovu motivaciju za buduća takmičenja. Trudićemo se da na okružnom ne bude ovakvih nepreciznosti. 

Ovaj unos je objavljen pod Obaveštenja. Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.