Mladi fizičar

”Mladi fizičar” i nije baš toliko mlad. Rođen je davne 1976. godine i do sada je izbrojao 105 brojeva. Kažu da je inspirisao mnoge. Ono što možemo da potvrdimo je da nas, ovde u redakciji i komisiji za takmičenja, sigurno jeste. Sada ga možete i ovde prelistati, a i skinuti u formatu pripremljenom za štampu (pdf).

Želimo da se zahvalimo kolegama Slavoljubu Mitiću i Darku Simiću na energiji uloženoj da se časopis ”Mladi fizičar” digitalizuje. Prenosimo u produžetku njihovo pismo tim povodom.


Preuzeto sa:
Aktiv nastavnika fizike osnovnih škola Nišavskog okruga 
(Časopis “Mladi fizičar“)

Poštovane koleginice i kolege, draga deco,

Prvi broj časopisa “Mladi fizičar“ pojavio se 1976. godine. Za ovih 35 godina izašlo je 105 brojeva koji predstavljaju ogromno zajedničko blago svih  mladih i starih fizičara naše zemlje. U njima je objavljeno hiljade stranica, tekstova i zadataka, na kojima su generacije fizičara sticale i još uvek stiču znanje. Pred vama se, na ovoj stranici, nalazi prvih sto brojeva.

Uložili smo dosta napora da prikupimo sve brojeva “Mladog fizičara“, skeniramo i pripremimo za objavljivanje. Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo kolegama Tomislavu Vojinoviću iz Prokuplja i Slobodanu Stevanović iz Niša, od kojih smo dobili na korišćenje veliki broj starih brojeva.

Društvo fizičara Srbije je dalo saglasnost Aktivu nastavnika fizike osnovnih škola Nišavskog okruga i Udruženju  fizičara „Omega“  da se ova arhiva objavi na internet stranici http://aktivfizicaranis.wordpress.com (ili na sličnom mestu i u istom ili sličnom digitalnom formatu).  Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo prof dr Iliji Saviću, predsedniku Društva fizičara Srbije.

Nakon objavljivanja prvih sto brojeva na sajtu Aktiva,  sa nama je stupio u kontakt kolega Duško Latas, urednik “Mladog fizičara“ od 2004. do 2006. godine i dostavio nam brojeve koje je uređivao (od 96 do 103).  Dušku Latasu se posebno zahvaljujemo što je dao doprinos da se ova arhiva dopuni.

Arhiva je dostupna i slobodna za korišćenje pod uslovima  CC Creative commons licence http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/. Sva korišćenja zahtevaju navođenje izvora.

Časopis “Mladi fizičar“ možete da prelistate ovde i ovde.

Slavoljub Mitić i Darko Simić

Zatvoreno za komentare.