47. IPhO – Švajcarska

47th International Physics Olympiad

Zurich, Switzerland

11-17 July 2016.

Na 47. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike učenici iz Srbije postigli su izuzetan uspeh osvajanjem jedne zlatne, jedne srebrne i tri bronzane medalje. Mihajlo Sporić, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je prvu zlatnu medalju za Srbiju na ovom takmičenju posle 7 godina. Srebrnu medalju je osvojio Dušan Novičić, takođe maturant Matematičke gimnazije, a bronzane medalje su osvojili Miloje Đukanović, maturant Gimnazije „Vuk Karadžić“ u Loznici, kao i učenici 3. razreda Matematičke gimnazije Vuk Radović i Dušan Đorđević.

47. Međunarodna olimpijada iz fizike za učenike srednjih škola je održana od 11. do 17. jula 2016. godine u Cirihu u Švajcarskoj. Domaćini olimpijade su zajednički bili Švajcarska i Lihtenštajn. Na takmičenju je učestvovalo oko 400 učenika iz 85 zemalja koji su izabrani na osnovu uspeha na nacionalnim takmičenjima u svojim zemljama.

Ekipa Srbije za 47. Međunarodnu olimpijadu iz fizike je određena na osnovu rezultata Srpske fizičke olimpijade održane 6-7. maja 2016. u Beogradu koja je završno takmičenje ciklusa takmičenja učenika srednjih škola iz fizike koji uključuje školsko, opštinsko, okružno i državno takmičenje na kojima učestvuje nekoliko hiljada srednjoškolaca. Ekipu su činili:

Mihajlo Sporić Matematička gimnazija, Beograd 4. razred zlatna medalja
39.9 poena
Dušan Novičić Matematička gimnazija, Beograd 4. razred srebrna medalja
32.3 poena
Vuk Radović Matematička gimnazija, Beograd 3. razred bronzana medalja
30.1 poena
Dušan Đorđević Matematička gimnazija, Beograd 3. razred bronzana medalja
29.8 poena
Miloje Đukanović Gimnazija „Vuk Karadžić“, Loznica 4. razred bronzana medalja
26.6 poena

Stručni rukovodioci ekipe su bili docent dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta u Beogradu i Vladan Pavlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Ekipa Srbije na IPhO 2016
Ekipa Srbije sa vođama, sleva nadesno: Vladan Pavlović, Dušan Novičić, Mihajlo Sporić, Božidar Nikolić, Dušan Đorđević, Vuk Radović, Miloje Đukanović.

Završne dvonedeljne pripreme olimpijske ekipe održane su od 6. do 17. juna na Fizičkom fakultetu u Beogradu i Institutu za fiziku u Beogradu.

Za uspehe učenika su pored njih samih zaslužni i njihovi nastavnici – Dušanu Novičiću i Mihajlu Sporiću su predavali Aleksandra Dimić i Igor Salom, Dušanu Đorđeviću su predavali Nataša Čaluković i Jovica Milisavljević, Vuku Radoviću Katarina Matić, a Miloju Đukanoviću Miroslav Ristanović.

Zlatna medalja Mihajla Sporića je prva zlatna medalja za Srbiju posle 7 godina i olimpijade u Meksiku kad je Nikola Šibalić osvojio zlato. Ovogodišnjim uspehom ukupan bilans nagrada učenika iz naše zemlje na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike se povećao na 5 zlatnih, 23 srebrne, 55 bronzanih medalja i 49 pohvala.

Zadatke sa takmičenja možete pogledati ovde. Nezvanični ekipni plasman po zemljama možete pogledati ovde. U tom plasmanu Srbija je zauzela 18. mesto, a među evropskim zemljama je šesta.

Ovaj unos je objavljen pod IPhO i označen sa . Zabeležite stalnu vezu.

Zatvoreno za komentare.